Ads Top

Energieopslagsysteem Johan Cruijff ArenA wint internationale milieuprijs Green Apple Award

Het grootste Europese energieopslagsysteem dat tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex – de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA - heeft de internationale Green Apple Award voor Environmental Best Practice gewonnen. Het project dat verkozen werd uit ruim 800 andere internationale nominaties, is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van powermanagementbedrijf Eaton, Nissan, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA met ondersteuning van het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.

Het 3 megawatt opslagsysteem in het grootste multifunctionele stadion van Nederland zorgt voor een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening en -gebruik voor het stadion, de bezoekers, de omgeving en het Nederlandse stroomnetwerk. De combinatie van de Eaton converters en de batterijen uit 148 Nissan LEAFs zorgt niet alleen voor een duurzamer energiesysteem, maar creëert ook een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen.

Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol bij het in balans brengen van vraag en aanbod van energie in de Johan Cruijff ArenA. Met 3 megawatt heeft het systeem voldoende capaciteit om enkele duizenden huishoudens van elektriciteit te voorzien. Deze capaciteit betekent ook dat de energie van de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal opgeslagen en gebruikt kan worden. Het energieopslagsysteem levert back-up energie en daardoor zijn er minder dieselgeneratoren nodig. Bovendien ontlast het systeem het energienet door de piekgebruiken tijdens concerten af te vlakken.

Het project in de Johan Cruijff ArenA, het grootste energieopslagsysteem dat momenteel bestaat, nam het op tegen ruim 800 andere nominaties voor de Green Apple Award voor Environmental Best Practice en won dus. De Green Apple Awards werden in 1994 in het leven geroepen en zijn inmiddels internationaal breed erkend als bekroning van duurzaamheidsinspanningen van bedrijven, besturen, gemeenschappen en landen. De awards zijn een initiatief van The Green Organisation – een internationale, onafhankelijke, niet-politieke en niet-commerciële milieugroep, die zich inspant om wereldwijd de best practices op milieugebied te signaleren, belonen en promoten. De Green Apple Awards worden ondersteund door onafhankelijke internationale instituten als de Britse Environment Agency, Chartered Institute of Environmental Health en Chartered Institution of Wastes Management.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.