Ads Top

'Woekerwinsten olie- en gasproducenten zwaarder belasten'

Olie- en gasproducenten die dankzij de energiecrisis enorme winsten hebben geboekt, moeten meer belasting betalen. De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de staatssecretaris te dwingen de zogeheten solidariteitsbijdrage van die bedrijven te verhogen.

Grote producenten van fossiele energie, zoals Shell, behaalden in 2022 recordwinsten. Niet door goede bedrijfsvoering, maar doordat ze dankzij de door Rusland ontketende oorlog torenhoge energieprijzen konden rekenen.

In oktober 2022 nam de Europese Unie een wet aan waarin staat dat lidstaten een extra belasting moeten heffen over die overwinsten van tenminste 33 procent. Met de opbrengst moeten ze huishoudens ondersteunen en energiebesparing subsidiëren.

De Consumentenbond vraagt de Kamer om voor het amendement van Groenlinks-Kamerlid Kröger te stemmen. Daarin wordt voorgesteld een heffing van 49,5 procent in te voeren. Dat staat gelijk aan het belastingtarief dat werknemers met een bovenmodaal inkomen betalen. De extra heffing levert de schatkist 1,7 miljard euro op. Met de extra belastinginkomsten kan de overheid het Nationaal Isolatieprogramma enorm versnellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.