Ads Top

Rabo: Energieverbruik hangt meer af van gedrag dan van energielabel

Door de sterk gestegen energieprijzen staat verduurzaming van woningen volop in de belanstelling. Een doorsnee huishouden verbruikt in een woning met energielabel A 34 procent minder gas dan in een woning met energielabel G. Dit verschil komt bij het huidige prijsplafond neer op zo’n 50 euro per maand.

De relatie tussen energielabel en energieverbruik is in de praktijk veel zwakker dan in theorie. Gedrag heeft waarschijnlijk grote invloed op verschillen in energieverbruik. Dat schrijven economen van RaboResearch in een vandaag verschenen studie naar het verband tussen energielabels en energieverbruik.

Of je de thermostaat lager zet als je het huis uitgaat, alleen de woonkamer stookt of het hele huis, en of je een hoge of juist een lage temperatuur instelt, heeft waarschijnlijk meer invloed op je energierekening dan het energielabel van je woning, vertelt woningmarkteconoom Stefan Groot.

In een groot, vrijstaand huis wordt meer gas verbruikt dan in een klein appartement. En het maakt bijvoorbeeld ook veel uit hoeveel mensen in huis douchen, vertelt Groot. “De leeftijd van de leden van een huishouden is een andere factor die een rol speelt; 75-plussers zijn over het algemeen vaker thuis en zetten de thermostaat gemiddeld hoger dan jongeren. Bij elektriciteitsverbruik speelt het aantal bewoners van een huis een nog grotere rol, terwijl het type en oppervlakte van een woning daar juist weer een kleiner effect op het verbruik hebben.

Als je kijkt naar de combinatie van energielabel, type woning, oppervlakte en samenstelling van huishoudens kunnen we, afhankelijk van andere factoren zoals de aanwezigheid van zonnepanelen en elektrische auto, 36 tot 39 procent van de verschillen in gebruik van gas en elektra verklaren, gaat de econoom verder. “We zien een grote spreiding van de mate waarin het energieverbruik van huishoudens afwijkt van het verbruik van vergelijkbare huishoudens in hetzelfde soort woning en met een gelijk energielabel.

Mogelijke verklaringen daarvoor zijn te vinden in drie richtingen: beperkingen van de meetmethoden om energieprestaties te meten, technische mankementen en gedrag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.