Ads Top

Wachtlijst voor terugleveren duurzame energie grootverbruik klanten Zuidplas

Stedin kondigt congestie aan voor het terugleveren van duurzame stroom in glastuinbouwgebied 2e Tochtweg en omgeving in Nieuwerkerk aan den IJssel en in Moordrecht, onderdeel van de gemeente Zuidplas. Dit betekent dat nieuwe aanvragen – voor het terugleveren van duurzame energie, opgewekt door bijvoorbeeld grote zonnedaken – in dit gebied vanaf nu op de wachtlijst komen te staan.

Deze situatie geldt totdat het lokale elektriciteitsnet is uitgebreid, eind 2025. Tegelijk met de aankondiging start de netbeheerder een onderzoek naar congestiemanagement om te kijken of er voor die tijd meer ruimte op het kan worden gecreëerd in de vorm van flexibel elektriciteitsvermogen.

Tussen 2020 en 2023 is het aantal aanvragen, voor het terugleveren van duurzaam opgewekte stroom aan het net, in bovengenoemd gebied met 200% gestegen. Ondanks dat Stedin hier de reservecapaciteit al volledig inzet, is door de snel toenemende vraag de maximale transportcapaciteit van dit deelnet bereikt. Het tijdelijke terugleverprobleem geldt alleen voor nieuwe aanvragen met betrekking tot het terugleveren van elektriciteit, voor aansluitingen groter dan 3x80 ampère – een bedrijfsdak met circa 200 zonnepanelen – tot en met 1,75 MVA.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.