Ads Top

'Accu's voor elektrische auto's kunnen de overgang naar schone elektriciteit bevorderen'

Al in 2030 kunnen batterijen in elektrische voertuigen wereldwijd volledig voorzien in de behoefte aan kortetermijnopslag van elektriciteit. Door ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet kunnen ze hun opgeslagen energie leveren, waardoor de energiezekerheid verbetert en hernieuwbare technologieën het net kunnen vergroenen.

Onderzoekers van het Instituut voor Milieuwetenschappen Leiden (CML) publiceerden in samenwerking met het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory, hun paper over deze mogelijkheden op 17 januari in Nature Communications.

Hoofdauteur Chengjian Xu en collega's onderzochten in hoeverre voertuigaccu's praktisch kunnen voorzien in de behoefte aan kortetermijnopslag van elektriciteit. Hoewel ze erkennen dat ze niet zeker weten hoe ons rijgedrag zich zal ontwikkelen, of welke innovaties er op het gebied van batterijontwikkeling in het verschiet liggen, gebruikten ze een geïntegreerd model en keken ze vooruit tot 2050. Ze hielden rekening met verschillende trends en beperkingen, zoals de groei van de markt voor elektrische voertuigen, de dagelijkse rijgewoonten en de klimaateffecten op de degradatie van batterijen.

Wanneer de capaciteit van voertuigaccu's is afgenomen tot ongeveer 70 tot 80 procent, zijn ze meestal niet goed genoeg voor voertuigen, maar nog wel goed genoeg om te worden gebruikt voor de opslag en levering van stroom binnen het net.

Ze ontdekten dat batterijen al in 2030 volledig kunnen voorzien in de behoefte aan stroomopslag op korte termijn. Bovendien hoeft niet iedereen mee te doen. Er zijn slechts lage deelnamepercentages van 12-43 procent nodig om te voorzien in de vraag naar kortetermijnopslag op het net, afhankelijk van het land.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.