Ads Top

Stedin ziet vraag naar elektrisch vermogen verdrievoudigen

Grootverbruikers van elektriciteit vroegen bij netbeheerder Stedin in 2022 voor drie gigawatt aan nieuw elektrisch vermogen aan. Drie keer meer dan het jaar ervoor en vergelijkbaar met twee keer het vermogen om alle woningen in Zuid-Holland van elektriciteit te voorzien.

De groei heeft alles te maken met de ontwikkelingen in de wereld en de veranderende klantvraag, zo staat in het jaarverslag dat het netwerkbedrijf Stedin Groep vandaag publiceert.

Stedin investeerde in 2022 voor 712 miljoen eueo in haar gas- en elektriciteitsnetten. Dat is 25 miljoen meer dan het jaar ervoor. Het groeitempo gaat verder omhoog, Stedin verwacht dit jaar 825 miljoen te investeren. Koen B

In 2022 raakte de energietransitie in een stroomversnelling. Dat is bij Stedin iedere dag merkbaar. Stedin (ver)bouwde 9 transportstations, sloot 478 nieuwe transformatorhuisjes aan en legde 715 kilometer nieuwe kabels aan. Met deze nieuwe infrastructuur kon Stedin in 2022 630 megawatt (+27%) uitbreiden voor grote zonnedaken of windmolenparken. En ook steeds meer consumenten zetten stappen om te verduurzamen.. Bij 24.960 woningen (+51%) is de gasaansluiting verwijderd en bij 31.556 woningen (+65%) de meterkast verzwaard om onder andere het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen mogelijk te maken. Daarnaast maakte Stedin 2.655 (+26%) nieuwe aansluitingen voor de infrastructuur van laadpalen.

Het bedrijfsresultaat over 2022 bedroeg 86 miljoen (2021: € 124 miljoen). Door de sterke economische groei en de oorlog in Oekraïne stegen de gas- en elektriciteitsprijzen hard in 2022. Dit betekent ook dat de kosten voor het verlies aan stroom door onder meer transport en energiediefstal, voor Stedin meer dan verdrievoudigde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.