Ads Top

Gasloze klanten Eteck zien rekening in 2023 met 73 procent stijgen

 

Bewoners van een nieuwbouwwijk in Blaricum schrokken zich rot toen ze de huur van hun warmtepomp en hun vastrechtkosten voor 2023 zagen stijgen: met 73 procent. Ook uit Arnhem, Gorinchem, Amstelveen en Dongen kwamen klachten bij Radar binnen over de prijsstijging van hun warmte- en koude opslag (WKO-systeem) van warmteleverancier Eteck.

Bij de koop van de huizen in de Blaricummermeent tekenden de kopers voor energielevering van Eteck door middel van een WKO-systeem. De warmte komt uit een bron in de buurt en komt met 10-12 graden hun woning in.

De warmtepomp moeten bewoners verplicht huren, voor de duur van 30 jaar. Overstappen naar een andere leverancier kan niet, want een warmtenet in Nederland is altijd in handen van één exploitant.

Naast de huur van de warmtepomp betalen de bewoners een vastrecht afhankelijk van het oppervlakte van de woning. Een wko-systeem wordt als duurzaam in de markt gezet, maar bewoners van de Blaricummermeent laten weten dat zij een enorm stroomverbruik hebben om de warmtepomp te laten draaien. Over duurzaamheid hebben zij dus hun twijfels.

Niet alleen uit Blaricum ontving Radar klachten over Eteck, ook uit Dongen, Gorinchem, Amstelveen en Arnhem. Zo stegen de energieprijzen in Highpark in Arnhem met 38 procent. Wederom een WKO-systeem waar geen gas aan te pas komt. Op vragen waar de verhoging vandaan kwam en hoe deze tot stand is gekomen, krijgen de bewoners geen reactie. Opmerkelijk genoeg is het voorschotbedrag voor de maand februari vooralsnog niet afgeschreven. Bewoners hebben geen idee waarom dat niet gebeurd is en wat dit betekent voor eerder aangekondigde prijsstijging.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.