Ads Top

Chemie- en zoutproducent Nobian in Hengelo afgeschakeld van gas uit Groningen

Nobian Hengelo realiseerde medio januari succesvol de aansluiting op het hoogcalorisch gasnet. Na een succesvolle testperiode is de aansluiting hiermee volledig afgesloten van het laagcalorisch gasnet met gas uit Groningen. Deze omschakeling is onderdeel van de omschakelovereenkomst van Nobian met Gasunie Transport Services (GTS), de eigenaar en netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

Met de omschakeling geeft Nobian invulling aan de wet die de beperking van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers regelt en die afgelopen jaar in werking trad. Het doel van deze wet is een zo snel mogelijke afbouw van de vraag naar laagcalorisch gas om zo bij te dragen aan de beëindiging van de gaswinning in Groningen.

Nobian hecht veel waarde aan de omschakeling en heeft deze met grote inzet gerealiseerd vanaf het moment dat de aansluiting voor hoogcalorisch gas beschikbaar werd eind 2022. De deadline voor de omschakeling was 31 januari 2023. Binnen het gezamenlijke project met GTS zijn onder meer transportleidingen geschikt gemaakt voor het transport van hoogcalorisch gas.

Het bedrijf heeft voor de omschakeling een nieuw gasontvangstation gebouwd waarin door GTS gasinstallaties zijn geplaatst voor de inname van hoogcalorisch gas. Ook heeft Nobian in het productieproces in Hengelo energie-installaties aangepast om het hoogcalorisch gas te kunnen verwerken. Na een succesvolle testperiode is de inname van laagcalorisch gas definitief beëindigd. In 2022 was de inname van Nobian aan laagcalorisch gas gelijk aan ca. 5% van de totale gasproductie in Groningen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.