Ads Top

ABN: Tekort aan personeel voor energietransitie rond recordniveau

De steeds grotere personeelstekorten zijn een spelbreker voor de voortgang van de energietransitie. Juist bij beroepen die hierbij een grote rol spelen, is het extra moeilijk om aan personeel te komen. In november 2022 bereikte dit personeelstekort een piek en was 39 procent van deze vacatures onvervulbaar. Eind december was het tekort iets gedaald, naar 36 procent. Zo zijn installatiemonteurs, werkvoorbereiders, calculators, isoleerders van muren, daken en vloeren en werknemers in de grond- weg- en waterbouw moeilijk te vinden.

Aan vakmensen is al langere tijd een groot tekort. Naarmate de energietransitie vordert, wordt dit een groter struikelblok, concludeert ABN AMRO op basis van haar arbeidsmarktindicator, waarin zij rekening houdt met de reisbereidheid en beroepswensen van werkzoekenden.
 
In veel grote steden ruim helft vacatures onvervulbaar
Vooral in grote steden zijn deze personeelstekorten een groot probleem. Zo is in steden als Groningen (73 procent), Eindhoven (72 procent), Rotterdam (67 procent) en Amsterdam (65 procent) volgens ABN AMRO ruim de helft van deze vacatures onvervulbaar. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe kansen voor zzp’ers. Zo werden er in de eerste drie kwartalen van 2022 ruim 3.400 zelfstandige bouwinstallateurs opgericht; zo’n 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De mogelijke keerzijde van deze groei is dat zelfstandigen de arbeidsmarkt kunnen betreden zonder gekwalificeerde opleiding of certificering. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het werk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.