Ads Top

'Daling gasprijzen betekent niet het einde van de energiecrisis'

Hoewel steeds meer energiebedrijven tariefverlagingen aankondigen, betekent dit niet het einde van de energiecrisis. De verwachting is dat de tarieven halverwege het jaar stijgen omdat Europa de gasvoorraad moet aanvullen. Er kan niet meer van Russisch gas gebruikgemaakt worden en dat heeft gevolgen voor de inkoopprijs. Directeur Dirk-Jan Wolfert van consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert om juist nu over te stappen naar een vast energiecontract.

Aangezien steeds meer energiebedrijven tariefdalingen doorvoeren en het prijsplafond van kracht is, zijn mensen geneigd om op verdere tariefdalingen te wachten. 

De lockdown in China is voorbij en dat betekent dat de vraag naar energie stijgt. Deze vraag is van invloed op de gasprijs die daardoor omhoog gaat. De gasbevoorrading gaat verder bemoeilijkt worden, doordat er geen gebruikgemaakt kan worden van Russisch gas. De impact van de oorlog in Oekraïne is nog dagelijks voelbaar. Er moet dus naar alternatieven gezocht worden en de kans is groot dat deze duurder zijn.

De verwachting is dat inkoopprijs van gas later dit jaar omhoog gaat, waardoor de energietarieven stijgen. Energiebedrijven zullen bij de inkoop van energie rekening houden met dit scenario en deze oplopende kosten meenemen in hun variabele tarieven én de beloofde vaste contracten. Vaste contracten moeten in april verschijnen en de vraag is hoe deze eruit gaan zien.

Wolfert verwacht dat de verwachte stijging van de inkoopkosten wordt meegenomen in deze contracten en dat betekent dat consumenten op den duur meer betalen dan zij nu doen voor hun energietarief. Het is volgens de directeur van de Vastelastenbond verstandig om juist nu voor een vast energiecontract te kiezen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.