Ads Top

Rapport met trends in warmtenetten

Eneco, Ennatuurlijk, Eteck, HVC, NUON en Stadsverwarming Purmerend hebben het initiatief genomen om een Nationaal Warmtenet Trendrapport op te stellen. Het is dinsdag aangeboden aan Ed Nijpels, voorzitter van de SER Borgingscommissie Energieakkoord. Met het rapport willen de initiatiefnemers politici, beleidsmakers en marktpartijen infomeren over de mogelijkheden van verduurzaming van bestaande- en nieuwbouw, utiliteit en industrie. De kansen van kleine- en grote warmtenetten voor de verduurzaming zijn bij veel stakeholders nog relatief onbekend.

Het trendrapport maakt bekend dat Nederland meer dan 230 warmtenetten heeft, in nagenoeg alle 35 grootste gemeenten. Deze warmtenetten bedienen 317.000 huishoudelijke klanten (bijna 5% van het aantal woningen) en leveren daarnaast warmte aan kantoren, winkels, industrie en glastuinbouw. De sector heeft op dit moment een omzet van meer dan 600 miljoen euro. De sector verwacht als gevolg van het klimaatbeleid en de uitfasering van aardgas een sterke groei.

Het trendrapport laat zien dat de potentie duurzame warmte ruim voldoende is om de totale Nederlandse warmtevraag te verduurzamen met warmtenetten. Warmtenetten worden een integraal onderdeel van het energiesysteem, waarbij overtollige elektriciteit wordt omgezet in warmte. De sector verwacht een groei van het aantal warmtenetten en aansluitingen, met name in stedelijk gebied, en de verduurzaming van de bronnen van de warmtenetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.