Ads Top

Arnhem heeft eerste publieke laadplein voor elektrische auto’s in Nederland

Arnhem is de eerste gemeente in Nederland waar in samenwerking met Allego een groot, openbaar en slim laadplein is gerealiseerd. Het laadplein op parkeerplaats Trans kan zestien elektrische voertuigen tegelijk opladen en beschikt over moderne software om de elektriciteitsvraag van de auto’s slim af te stemmen op de beschikbare hoeveelheid stroom.

Het gebruik van de laadpalen is even slim als eenvoudig: e-rijders kunnen de beschikbaarheid van laadpalen zien en zonder laadpas het laadplein gebruiken met een handige app.

Het opladen van elektrische auto's gebeurt nu vooral met losse laadpalen. Op plekken waar meer vraag is, zijn eenvoudig uit te breiden laadpleinen een oplossing. 'ChargingPlaza', dat gerealiseerd is in samenwerking met Allego, is het eerste laadplein van deze soort op een openbare parkeervoorziening. De belangrijkste hardware en software is in een centrale kast bijeengevoegd, waardoor de laadpalen op het plein erg compact zijn en weinig ruimte innemen. Ze zijn zo vormgegeven dat ze nauwelijks zichtbaar zijn in het groen rondom de parkeerplaats.
Pilot gebalanceerd laden
Het laadplein op de Trans dient tevens als pilot gebalanceerd laden. Deze pilot, in samenwerking met netbeheerder Liander, heeft als doel te onderzoeken of dure pieken in het energiegebruik vermeden of afgevlakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door de laadsnelheid af te stemmen op de energievraag en het aantal auto’s dat staat te laden. Door slim vraag en aanbod van stroom af te stemmen hoeft het elektriciteitsnet niet op voorhand verzwaard te worden. Dit bespaart kosten voor de gemeente. De eerste resultaten van de pilot worden na de zomer verwacht.

Wethouders Haga (duurzaamheid) en Elfrink (zuidelijke binnenstad): "Het laadplein zorgt ervoor dat de zuidelijke binnenstad goed bereikbaar blijft voor het groeiende aantal e-rijders. En het vergroot de toegankelijkheid van dit deel van de stad voor automobilisten met elektrische auto's. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Arnhem en het streven naar een emissievrije binnenstad".

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.