Ads Top

Den Bosch bouwt groen transferium

Op de voormalige gemeentewerf aan de Deutersestraat wordt de komende maanden een nieuw, groen transferium gebouwd. Ballast Nedam bouwt het transferium in opdracht van de gemeente. De architect van het nieuwe transferium is JHK architecten. In het ontwerp houdt men rekening met duurzaamheid, ecologie en beleving van de omgeving.

De ambitie is groot: energieneutraal en groen ingepast. Het transferium krijgt bijvoorbeeld een ‘groene’ gevel en een zonnepanelendak.

Het transferium biedt straks plaats aan 1100 auto’s en 260 fietsen. De gemeente, omgeving en betrokken (natuur)organisaties hebben de wens om het ‘groenste’ transferium te maken. De bouw van het nieuwe transferium start dit jaar. In 2018 wordt het geopend.

Het werk is als ‘Design & Construct’ contract aanbesteed. Dit betekent dat de aannemer het project met vooraf gestelde eisen ontwerpt en uitvoert. Vertegenwoordigers van belangengroepen en bewoners uit de omgeving dachten vóór de aanbesteding mee over deze eisen. Ook gaven zij aan wat ze belangrijk vinden tijdens de bouw als het gaat om communicatie, hinder en overlast.
Met natuurorganisaties en omwonenden is de afgelopen maanden ook nagedacht over hoe we het ‘groenste’ transferium maken. We verzamelden allerlei ideeën. Bijvoorbeeld over de opvang van regenwater en vermindering van het energieverbruik. En ook over maatregelen voor vogels en insecten (zoals bijenhotels) en het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Veel ideeën, zoals de zonnepanelen en ‘groene’ gevel, namen we al in de aanbestedingseisen mee. Deze worden dus in de bouw opgenomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.