Ads Top

Pilot met zonnepanelen en energieopslag bij snellaadstation Haarrijn succes

Een jaar geleden startten Stedin, MisterGreen Electric Lease en Alfen BV een pilot waarin een snellaadstation voor elektrische auto’s werd uitgerust met zonnepanelen en een batterij.

De pilot wordt nu geëvalueerd als succes: pieken op het energienet werden kleiner, er ontstond maximale flexibiliteit in het hanteren van variabele tarieven. Hierdoor vond een vergroening van het laadstation plaats.

Door de groei van elektrische auto’s is er ook steeds meer vraag naar laadstations die snel auto’s kunnen opladen. In 2013 bouwde MisterGreen het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. In 2016 begon hier een pilot met zonnepanelen en energieopslag door middel van een batterij. Naast een normale elektriciteitsaansluiting voorzien  zonnepanelen het laadstation van energie. Wanneer er geen auto wordt opgeladen, dan stroomt de energie naar de batterij, zodat de energie bij een later laadmoment alsnog gebruikt wordt. Hierdoor wordt de zelf opgewekte duurzame energie maximaal benut. Waar de zonnepanelen niet aan de behoefte kunnen voorzien, is er altijd nog het normale energienet om op terug te vallen.

Doordat de laadsessies niet constant uit ons net getrokken hoeven te worden, worden onze kabels minder belast.

De volgende stap die drie partijen nu willen nemen is het 100% vergroenen van het laadstation. Dit betekent dat men op zoek gaat naar een groene energieleverancier, zodat de energie die niet zelf wordt opgewekt ook duurzaam is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.