Ads Top

Duurzaam VONK-systeem succesvol geïnstalleerd op platform Leman Echo

NAM en Shell UK hebben het duurzame zonne-energiesysteem van technologiebedrijf VONK uit Coevorden succesvol geïnstalleerd op het platform Leman Echo op het Engelse deel van de Noordzee.

Het hybride powersysteem, dat Vonk uit Coevorden in 2016 voor NAM ontwikkelde, bestaat uit 152 zonnepanelen en drie containers met daarin geavanceerde technologie. In de containers is onder meer een accu-unit aanwezig voor opslag van energie. Het Leman Echo-platform kan naar verwachting 95 procent van de tijd op zonne-energie functioneren.

De eerste ervaringen met het VONK-systeem laten zien dat het VONK-systeem aan alle verwachtingen voldoet. De energie-opbrengst is hoog en het systeem is bedrijfszeker. NAM and Shell UK gaan nu na of dit systeem op andere platforms op zee toegepast kan worden.

Het Vonk-systeem levert een forse CO2-reductie op: het platform draait immers voornamelijk op zonne-energie in plaats van dieselgeneratoren, ook vliegen er geen helikopters meer naar dit platform voor het onderhoud en service. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg hiervoor langs, dit schip vaart op de duurzame brandstof GTL.

VONK en NAM/Shell UK zijn beiden trots op de samenwerking die in zeer korte tijd tot deze innovatie heeft geleid. In een korte video laten beide bedrijven dit zien. Projectmanagers en technici vertellen hoe er nu tegen lagere kosten én met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd. In de video is het VONK-systeem werkend te zien op Leman Echo.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.