Ads Top

UT-auto moet 1000 kilometer op één liter brandstof rijden

Green Team Twente, bestaande uit elf UT-studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde, bouwt een auto die 1000 kilometer met één liter brandstof moet kunnen rijden. Van 17 tot en met 19 mei racet het team tegen ruim 200 andere teams uit heel Europa tijdens de Shell Eco-marathon Europe, die dit jaar plaatsvindt in het centrum van Rotterdam. Het team dat het zuinigst rijdt wint de race. Green Team Twente denkt bij zijn eerste deelname al direct in te top mee te kunnen draaien.
Over ongeveer negen weken klinkt het startschot van de Shell Eco-marathon Europe, een wedstrijd waarbij het team dat de zuinigste auto bouwt wint. Elf studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde zijn druk bezig met het bouwen van een auto die deel neemt aan de race. De auto die de studenten bouwen moet 1000 kilometer kunnen rijden op één liter brandstof. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er gebruikgemaakt van lichtgewicht materialen en constructies en een geavanceerde rijstrategie.
Zo maakt het team gebruik van een chassis dat bestaat uit één centrale buis, en is de vering geïntegreerd in de ophanging. Verder is de carrosserie geheel opgebouwd uit koolstofvezel, en is er een systeem aanwezig dat de remenergie terugwint en gebruikt om op te kunnen trekken.
Het team neemt deel aan de wedstrijd in het UrbanConcept klassement. De auto’s die hieraan meedoen, dienen zo veel mogelijk op een doorsnee personenwagen te lijken. Zo moet de auto bijvoorbeeld beschikken over verlichting, moet hij een minimumhoogte van één meter hebben en is een ruitenwisser verplicht.
Voor de race wordt de auto volgetankt. Het team rijdt vervolgens tien rondes van 1,6 kilometer. Na elke ronde moet de auto stoppen en weer opnieuw starten. Na afloop van de race meet de wedstijdleiding hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Het team dat het minst heeft verbruikt wint de race.
Green Team Twente is positief over haar kansen. De uitgebreide achtergrondkennis van de studenten Werktuigbouwkunde en de goede begeleiding vanuit de universiteit zorgen ervoor dat er nu een innovatieve auto gebouwd wordt, die volgens het Twentse team hoge ogen kan gooien.
Het ontwerpen, bouwen en testen van de auto is niet alleen een unieke ervaring voor de teamleden; het levert ze zelfs nog studiepunten op. De groepsleden krijgen bij een succesvolle afronding van het project 10 ECTS toegekend, die ze kunnen inzetten in hun keuzeruimte. Maar bovenal is het een unieke ervaring waarbij de opgedane kennis vanuit de opleiding direct in de praktijk kan worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.