Ads Top

Tauw wint Eo Wijers-prijsvraag 'Nieuwe energie voor de veenkoloniën'

Ingenieursbureau Tauw is op 22 maart, samen met partners Nieuwe Gracht/Atelier Bruut en Synergie, winnaar geworden van de Eo Wijers-prijsvraag over de toekomst van de Veenkoloniën. De jury kwalificeerde de gezamenlijke inzending met de titel 'Samen pionieren' als een trendbreuk met de huidige ruimtelijke ontwikkeling.
Thema's van de prijsvraag waren krimp, energietransitie en ruimtelijke kwaliteit in de Veenkoloniën. De 36 deelnemende teams stonden voor de opgave om het gebied, ondanks een krimpende bevolking, nieuwe economische en maatschappelijke perspectieven te bieden. Daarnaast bevatte de prijsvraag de opdracht om inwoners en maatschappelijke organisaties bij de voorstellen te betrekken en voorstellen te doen om draagvlak voor de veranderingen te creëren. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury en een streekjury.
De winnende inzending blinkt volgens de jury uit door 'een uitstekende analyse en methode om diverse problemen te signaleren en in goede banen te gaan leiden. Het laat ook ruimte om andere initiatieven te absorberen'. Onder het motto 'Samen pionieren' is de inzending er sterk op gericht om de bewoners van Veenkoloniën zelf aan hun toekomst te laten bouwen. Mensen en economie staan centraal in de strategie die bestaat uit het op de juiste momenten ontwikkelen van 'bouwstenen' zoals energiecoöperaties of zorgcoöperaties. Deze bouwstenen hebben hun succes in andere regio's al bewezen. Met een kleine investering in tijd of geld hebben de bewoners een grote invloed op een gezonde toekomst.
De voorzitter van de Eo Wijers-stichting, Hans Leeflang, reikte de prijs ter waarde van EUR 18.000 uit. Hij noemde het team van 'Samen pionieren' een boeiende winnaar 'omdat ze geen ruimtelijk toekomstplan schetsen, maar innovatieve voorbeelden uit het hele land introduceren ter inspiratie van de burgers en de bedrijven in de Veenkoloniën. Ze geven de overheid een bescheiden rol in het versterken en verbinden van initiatieven van onderop'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.