Ads Top

Beste kansen voor schone technologie in Denemarken

Denemarken biedt de beste groeimogelijkheden voor innovatieve start-ups in schone technoloigie. De koploper wordt gevolgd door Israël, Zweden, Finland en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de Global Cleantech Innovation Index van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Nederland staat op de veertiende plek, boven Zwitserland en onder China. Het nieuwe onderzoek geeft aan welke landen een goede voedingsbodem bieden om innovaties te laten uitgroeien tot commercieel succes op de internationale markt. Het rapport is een voorproefje op de jaarlijkse ranglijst over het marktaandeel van landen in schone technologie die WNF over enkele maannden publiceert.
In Coming Clean: the Global Cleantech Innovation Index 2012 zijn 38 landen langs de schone technologiemeetlat gelegd. Daarbij zijn vijftien criteria gehanteerd die aangeven wat de kans is dat een creatief idee ontstaat en de kans dat het uitgroeit tot een commercieel succes. Nederland scoort goed op het gebied van kennis – universiteiten en kennisinstuten – en de allereerste fase, waarbij een idee wordt uitgewerkt tot een start-up in de schone technologiesector. Daarna gaat het echter snel bergafwaarts. Te weinig Nederlandse ideeën halen de markt en groeien uit tot commercieel interessant product.
Opvallend is dat de top vier van de landenranglijst bestaat uit kleine economieën die over veel innovatieve kracht beschikken, maar minder mogelijkheden hebben om kleine start-ups groot te maken. Toch weten zij door een creatieve aanpak en effectieve samenwerking hun gebrek aan een grote binnenlandse markt en toegang tot langdurige financiering te compenseren.
De Verenigde Staten scoren in absolute termen het best, vanwege de omvang van hun economie. De VS hebben bijvoorbeeld het grootste onderzoeksbudget en de meeste start-ups en investeerders. Aziatische landen blijken daarentegen beter in staat om start-ups naar de markt te begeleiden en te laten uitgroeien tot commercieel succes. Zo heeft China de potentie om innovaties in de nabije toekomst op grote schaal op de markt te brengen. Bovendien krijgt het land in hoog tempo meer toegang tot financiering.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.