Ads Top

Test-Aankoop: Laat netbeheerders samengaan!

België telt 26 elektriciteitsintercommunales en 18 gasintercommunales. Dat zijn er veel te veel, vindt Test-Aankoop. Nu de gezinnen een hele reeks besparingsmaatregelen opgelegd krijgen, moeten de politieke beslissingnemers om coherent te zijn dezelfde inspanning eisen op het niveau van de intercommunales, met hun groot aantal – goed betaalde – politieke mandatarissen.
De gas- en elektriciteitsfactuur bevat verschillende posten: de energie op zich natuurlijk, maar ook het transport (voor elektriciteit), de distributie en verschillende bijdragen en taksen. De intercommunale rekent de distributiekosten aan via de energieleveranciers. Deze kosten, die een groot deel van de factuur vertegenwoordigen, vallen voortaan onder de bevoegdheid van de gewestelijke regulatoren (de VREG in Vlaanderen, de CWaPE in Wallonië en Brugel in Brussels).
Normaal gezien moesten de distributietarieven herzien worden voor de komende vier jaar, maar in plaats daarvan werden ze bevroren, tenminste voor 2013 en 2014. We houden ons hart echter vast voor de volgende aanpassing! Terwijl de tarieven van de netbeheerder Tecteo Resa in de provincie Luik een tijdlang gedeeltelijk bevroren waren als gevolg van een gerechtelijke actie, werden deze onlangs weer aangepast. Een koude douche voor de klant: gezinnen die verwarmen op aardgas, zien hun distributiekosten plots de hoogte in gaan met zo’n honderd euro per jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.