Ads Top

Nederland loopt voorop met slimme elektriciteitsnetten

Met slimme netten besparen huishoudens en bedrijven energie en krijgt duurzame energie meer ruimte. Dat bleek uit de presentatie van twaalf proeftuinen voor slimme elektriciteitsnetten op dinsdag 7 februari 2012 bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). ‘Nederland loopt in Europa voorop met de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten. Dat leidt tot een versterking van de Nederlandse economie: meer omzet en meer banen’, aldus minister Verhagen. Door de toepassing van ICT is tweerichtingsverkeer in slimme netten mogelijk. Daardoor kan een overschot aan kleinschalig opgewekte stroom, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, makkelijker worden teruggeleverd aan het net. Met slimme netten kan de consument ook makkelijker elektrische apparaten laten draaien op momenten dat de energieprijs laag is.
Slimme netten zijn een belangrijke doel van de economische topsector energie. De producten en diensten die bedrijven en onderzoekers ontwikkelen in de proeftuinen, bieden zij zowel in Nederland als op de internationale markt aan. De kennis en ervaring rond slimme netten is voor de ICT-sector en consumentenelektronica een interessant exportproduct.
Met slimme netten wordt vraag en aanbod in de energienetten beter op elkaar wordt afgestemd, daardoor gebruiken we de energienetten efficiënter. Dit leidt tot minder CO2-emissie, meer concurrerende prijzen. De inzet van ICT brengt tevens het energieverbruik voor consumenten in kaart. Dit leidt tot een groter bewustzijn van het energieverbruik, wat kan leiden tot 10 procent energiebesparing. Hierdoor wordt de energierekening lager.
Twaalf proeftuinen krijgen gezamenlijk een bedrag van 16 miljoen van EL&I. Recentelijk zijn er drie nieuwe proeftuinen aan toegevoegd. In Lochem werken duizend huishoudens mee aan energiebesparing. In gemeente Zeewolde wordt volledig lokaal duurzaam met zon, biogas en wind. En elektrische taxi’s worden opgeladen met lokaal opgewekte energie in Nieuwegein.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.