Ads Top

Utrechtse regio presenteert energieplannen

Utrecht heeft het conceptbod van de Regionale Energiestrategie (RES) voorgelegd aan de gemeenteraad. In de RES staat hoeveel duurzame energie de regio wil gaan opwekken om aan de toekomstige elektriciteits- en warmtevraag te kunnen voldoen.

Er wordt ingezet op energielandschap Rijnenburg en Reijerscop, zonnevelden op eigen grond en zonnepanelen op grote (bedrijfs)daken. Dit kan samen goed zijn voor 0,45 van de 1,8 TWh.

Ook gaat de stad onderzoek doen naar zonnepanelen op de geluidswal langs de A12 bij Veldhuizen, een zonneveld aan de Meijewetering en drijvende zonnepanelen op een deel aan de oostkant van de Haarrijnseplas. Dit zou energie kunnen opleveren voor respectievelijk 1250, 180 en 1400 huishoudens.

Voor energielandschap Rijnenburg en Reijerscop ligt al een voorstel bij de gemeenteraad. De potentiële opbrengst van dit gebied, met windmolens en zonnevelden, is maximaal goed voor 0,28 TWh ofwel het verbruik van 82.500 huishoudens.

Verder onderneemt de gemeente diverse acties om eigenaren van grote daken te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Het aanbod hiervoor, met onder meer gratis dakscan en subsidie- en offerteadvies wordt uitgebreid met financierings- en constructieadvies. In 2019 was 13 procent van de Utrechtse daken voorzien van zonnepanelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.