Ads Top

Netbeheerders: Graaf veilig!

De regionale netbeheerders zijn de jaarlijkse campagne ‘Veilig Graven’ gestart. Nu het voorjaar is begonnen en veel mensen door corona noodgedwongen thuis zitten, wordt er volop in de tuin gewerkt.

Daarbij is het goed om te bedenken dat er onder de grond kabels en leidingen kunnen liggen. De campagne maakt mensen hiervan bewust en helpt zo stroomstoringen en onveilige situaties tijdens tuinonderhoud te voorkomen.

Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit of er zelfs gewonden vallen. En soms raakt iemand gewond tijdens het graven.

In de campagne wijzen de netbeheerders op de zogenoemde KLIC-melding bij het Kadaster. Het doen van zo’n graafmelding is wettelijk verplicht als er met een graafmachine gewerkt wordt, ook bij tuinwerkzaamheden. De melder ontvangt informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Een KLIC-melding kost 15,00 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.