Ads Top

Onderzoek drijvende zonnepanelen van start

Een consortium onder leiding van TNO is onlangs een onderzoeksproject gestart voor drijvende zonne-energiesystemen. Partners zijn de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne.

Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan opgewekte zonne-energievoorspeld, waarvan 25 GWp op binnenwater en 45 op zee.

Er is alleen nog te weinig kennis over het effect van wind en golven op de prestaties van zonnepanelen en ook van de ecologische effecten.

Het consortium heeft drie bedrijven met veelbelovende systeemontwerpen geselecteerd die kunnen bijdragen aan verdere ontwikkeling van drijvende zonne-energie, ook op locaties met hoge golven, harde wind en brak water.

Het onderzoek gebeurt op het Fieldlab Green Economy Westvoorne van het Oostvoornse Meer vlakbij de Maasvlakte. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn de robuustheid van de drijvende systemen bij golfslag en harde wind, de energie-opbrengst en de effecten op het leven onder water en de biodiversiteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.