Ads Top

'Regionale enerigiestrategieeën verkijken zich op te kleine windmolens'

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) waarschuwt voor de aanpak voor windenergie in de eerste concept Regionale EnergieStrategieën die momenteel worden opgeleverd.

Regio’s die uitgaan van 3 MW (MegaWatt) windturbines verkijken zich volgens de vereniging op de keuze. Want het is onmogelijk om met deze turbines een rendabele businesscase te bouwen.

Een kleinere turbine klinkt misschien sympathiek, maar is onhaalbaar. Bovendien kun je met minder turbines toe als je ze groter maakt; 1 grote windturbine oogst veel meer wind dan zijn twee kleinere broertjes samen.

Ook in het concept RES van Amsterdam wordt gerekend met 3 MW windturbine. Maar die turbines worden niet meer gebouwd. Tegenwoordig wordt er afhankelijk van de locatie gekozen voor een 4 of 6 MW windturbine. Deze is groter en levert veel naar verhouding veel meer én goedkopere energie op.

Een goede locatie vinden voor een windturbine is ook nog een puzzel. Niet elke locatie is geschikt voor een grotere turbine, bijvoorbeeld vanwege veiligheidscontouren en geluid- en slagschaduw. Het kan dus zijn dat de gekozen locatie voor de 3 MW turbine later moet afvallen en dat er opnieuw begonnen moet worden met het vinden van een locatie.

Ook worden er allerlei onnodige hoogtebeperkingen ingevoerd en wordt soms uitgegaan van onrealistisch veel turbines in één gebied (of strook).

Om de RESsen zo goed mogelijk te ondersteunen is de brochure ‘Hernieuwbare Energie op Land’ opgesteld door diverse experts, waaronder NWEA. Onze leden zijn bovendien beschikbaar om binnen de regio’s hun kennis in te brengen zodat er straks zo realistisch mogelijke (concept)RESsen worden opgeleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.