Ads Top

Onderzoek naar warmteoplossing op buurtniveau

Nijmegen gaat als eerste de mogelijkheden onderzoeken van het Buurt Energie Systeem, een duurzame warmteoplossing op buurtniveau.

Half april ondertekenden de gemeente Nijmegen, Duurzaam Hengstdal, netwerkbedrijf Alliander en woningcorporatie Woonwaarts een gemeenschappelijke intentieverklaring.

De vier partijen gaan samen met bewoners van het oostelijk deel van de Bomenbuurt in de wijk Hengstdal onderzoeken, of het makkelijker en goedkoper wordt wanneer een buurt samen eigenaar wordt van een Buurt Energie Systeem.

De techniek bestaat uit een buurt-warmtepomp en een kleinschalig warmtenet dat tussen de 400 en 800 woningen van warmte voorziet. Er wordt gestart met een hybride oplossing, om tijdens koudere dagen en hoge pieken in de warmtevraag bij te kunnen springen. Het systeem kan worden uitgebreid en langzaam nog duurzamer worden gemaakt door het aansluiten van andere duurzame warmtebronnen in de omgeving, zoals bijvoorbeeld restwarmte van fabrieken, geothermie of waterstof. Daardoor wordt het minder duur en hoeft niet alles tegelijk. Zo hoeven woningeneigenaren niet direct de woning te isoleren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.