Ads Top

Gas­win­ning bij Ees­veen kan door­gaan

Vermilion Energy kan gas blijven winnen bij Eesveen. De beroepen van zo’n achttien bezwaarmakers tegen het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De bezwaarmakers, waaronder omwonenden en de colleges van burgemeester en wethouders van Westerveld en Steenwijkerland, zijn bang voor schade door de gaswinning. Ze wijzen in hun bezwaren dan ook vaak op de gaswinning uit het Groningenveld.

De bezwaarmakers vrezen schade door daling van de bodem als gevolg van de gaswinning. Maar uit onderzoeken blijkt dat de bodem waarschijnlijk zo’n 5 millimeter zal dalen. Uit een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) blijkt dat de nadelige gevolgen daarvan beperkt zullen zijn. Mocht de bodemdaling onverhoopt toch meer worden dan 10 millimeter, dan moet er een nieuw winningsplan komen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak kon de minister daarom instemmen met het gaswinningsplan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.