Ads Top

Onafhankelijk onderzoek bevestigt stroomstoringen Rotterdam uitzonderlijk

De betrouwbaarheid van de netten en de investeringen van netbeheerder Stedin zijn in lijn met het landelijke niveau. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onafhankelijk onderzoek door DNV KEMA en PwC.
De onderzoekers bevestigen dat de oorzaken van de drie storingen op 15, 22 en 30 januari juist zijn vastgesteld door Stedin. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Rotterdammers minder vaak en minder lang uitval van elektriciteit hebben dan het landelijk gemiddelde.
De onderzoekers stelden vast dat de jaarlijkse investeringen in de Rotterdamse netten van Stedin voldoen aan het landelijke niveau. De  investeringen van Stedin per aansluiting liggen op hetzelfde niveau als van de twee andere grote Nederlandse netbeheerders Liander en Enexis. Volgens het onderzoek ligt de jaarlijkse gemiddelde uitvalduur in Rotterdam - het gemiddeld aantal storingsminuten per klant - onder het landelijk gemiddelde. Klanten in Rotterdam worden per jaar ook minder vaak getroffen door een storing dan het landelijk gemiddelde.
Stedin werkt constant aan de verbetering van de prestaties van het net. De netbeheerder heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen geïnvesteerd in het Rotterdamse elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld door geavanceerde ICT toe te passen om storingen sneller op te lossen. In Rotterdam Centrum wordt het netwerk zo intelligent gemaakt dat het bij een eventuele uitval volledig zelfherstellend is.
De oorzaak van de storing op 15 januari in Rotterdam Prinsenland was een defecte kabel door grondverzakking. De storing van 22 januari in Rotterdam Prinsenland en Hillegersberg-Schiebroek betrof een zeldzaam defect in een schakelaar waarvan de oorzaak niet was te voorzien. De uitval in noordwestelijk Rotterdam-Noordwest, Schiedam en Vlaardingen van 30 januari ontstond door een menselijke fout van een aannemer tijdens werkzaamheden.
De onderzoekers hebben vastgesteld dat Stedin meer rekening moet houden met verzakking van kabels rondom transformatorstations in Rotterdam Noord. De Swart: ,,We gaan dit probleem van extreme grondwerking in Rotterdam Noord versneld aanpakken.’’ Daarnaast heeft Stedin de beveiligingsinstellingen van het net in Rotterdam Prinsenland reeds aangepast om een onnodig groter storingsgebied daar te voorkomen.
Om het effect van menselijke fouten tot het minimum te beperken heeft Stedin al vanaf februari structureel verscherpt toezicht ingesteld op de werkzaamheden aan belangrijke onderdelen van het net. ,,Er wordt jaarlijks drie miljoen uur aan ons net gewerkt. Samen met onze aannemers zorgen we ervoor dat dan altijd de juiste werkmethoden worden toegepast’’, aldus De Swart.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.