Ads Top

57 km lange verbinding van onderzeese 245 kV-kabels verbindt Belwind Fase 2 met Northwind

Nexans, wereldwijd expert in de kabelindustrie, heeft een contract van ruim 50 miljoen euro getekend voor de levering van 57 km onderzeese hoogspanningskabels aan Northwind NV in de Noordzee. Het project bestaat uit 14 km kabel voor de verbinding van de windparken Belwind Fase 2 met Northwind (voorheen Eldepasco genaamd). Ook wordt 43 km kabel geleverd voor de verbinding met het vasteland in Zeebrugge, zodat de 381 MW opgewekte energie aan land gebracht kan worden.
Naast het ontwerpen, testen en leveren van de XLPE onderzeese kabels, levert Nexans ook de mechanische en elektrische garnituren. Het gaat hierbij ondermeer om de overgangsmoffen om de onderzeese kabels met de landkabels te verbinden, maar ook de garnituren voor op de twee platforms, met inbegrip van hang-offs en GIS (gas insulated switchgear)-eindaansluitingen. Er zullen tevens garnituren voor vier reparatieverbindingen geleverd worden.
Het Northwind windmolenpark bestaat uit 72 windturbines met een gezamenlijke capaciteit van 216 MW. De elektriciteit wordt in het hoogspanningsstation van Elia in Zeebrugge in het Belgische elektriciteitsnetwerk geïnjecteerd.
Het stuk van 14 km van de 245 kV-kabel dat Belwind Fase 2 met Northwind verbindt, bestaat uit drie kopergeleiders met een elk doorsnede van 400 mm2.
Het merendeel van de 43 km lange 245 kV-verbinding tussen Northwind en Zeebrugge bestaat uit drie kopergeleiders van 1000 mm2. Op een deel van de kabelroute vinden echter regelmatig baggerwerkzaamheden plaats. Ter bescherming van de kabel moet deze daarom op een diepte van 9 meter in de zeebodem worden ingegraven. Voor het behoud van de elektrische prestaties van de kabel moet de doorsnede van de geleider over een lengte van 4 km worden verhoogd naar 1200 mm2. Dit deel van de kabel heeft een buitendiameter van 265 mm en weegt 130 kg per meter.
De onderzeese kabels worden geproduceerd in de gespecialiseerde Nexans-fabriek in het Noorse Halden. De kabels bevatten ook twee FO48-glasvezelelementen voor datacommunicatie, besturing en controle van het systeem, afkomstig uit de Nexans-fabriek in Rognan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.