Ads Top

Nederland uniek in wereld door groei zonne-energie zonder subsidie

De Nederlandse zonne-energiemarkt blijft ook zonder subsidies groeien. Daarmee is het land uniek in de wereld. Door de collectieve inkoop van zonnepanelen dalen de prijzen en schakelen steeds meer mensen over naar stroom van hun eigen dak. Overal gaan gemeentelijke en burgerinitiatieven van start om gezamenlijk zonne-energie te produceren en bundelen verenigingen de krachten van consumenten.
'Ondanks alle belemmeringen en regels van de overheid zie je overal initiatieven van de grond komen. Dat is een trend die niet meer te stuiten is,' zegt Bart Jan Krouwel, voorheen directeur maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Rabobank en tegenwoordig voorzitter van e-Decentraal. Die vereniging helpt en stimuleert lokale initiatieven voor duurzame energie van burgers, bedrijven en instellingen.
Krouwel ziet nog veel van die decentrale projecten stranden door gebrek aan kennis of belemmerende wet- en regelgeving. 'Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wilt huren om voor de hele buurt energie op te wekken. Wij lobbyen bij Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan, zodat er meer ruimte komt voor een beweging van burgerinitiatieven die stroom voor eigen gebruik willen opwekken,' aldus Krouwel.
Op dit moment botst de wens van de overheid om meer duurzame energie op te wekken nog met de derving van energiebelasting. Ondanks het gebrek aan subsidies ziet hij de markt groeien. 'Zonnepanelen worden goedkoper en het rendement neemt toe. Het wordt steeds lucratiever om het zelf te gaan doen,' zegt Krouwel.
Hij is een van de sprekers tijdens de conferentie The Solar Future NL '12, die op 24 mei in de Lichtfabriek in Haarlem wordt gehouden.
Een van de meest succesvolle initiatieven die daar besproken wordt is 123zonne-energie van de Vereniging Eigen Huis. De vereniging bundelt de inkoopkracht van haar leden om bij aanbieders de beste kwaliteit tegen de laagste prijs te krijgen. Niet alleen voor zonnepanelen, maar voor het hele pakket, inclusief installatie, onderhoud en tien jaar garantie. Met TNO zijn kwaliteitseisen opgesteld en KEMA controleert de leveranciers.
Maar liefst 14.000 belangstellenden schreven zich in en via een veiling kwam Oskomera als beste aanbieder uit de bus. Uiteindelijk mogen 2500 huishoudens profiteren van een korting van 11 procent. In mei start een tweede ronde en 123zonne-energie is al in gesprek met nieuwe aanbieders.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.