Ads Top

Nieuwe impuls co-mestvergisting

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie staat meer dan 80 nieuwe producten toe die als covergistingsmateriaal in co-mestvergisters mogen worden gebruikt om deze rendabeler te maken. De gasopbrengst van de installaties kan hierdoor aanzienlijk hoger worden.
Enkele producten op de nieuwe lijst zijn berm- en slootmaaisel, groenteresten, diervoederresten en reststof die vrijkomt bij de productie van biodiesel uit dierlijke vetten en oliën. Met de nieuwe lijst wordt de positie van co-mestvergisters meer in lijn gebracht met die in het buitenland. Daarmee is een belangrijk knelpunt van het bedrijfsleven weggenomen.
De nieuw toegestane producten zijn door het bedrijfsleven (LTO en de Biogas Brancheorganisatie) voorgesteld. Ze mogen alleen worden gebruikt als het gehalte aan zware metalen en organische microverontreinigingen beneden bepaalde normen blijft. Het bedrijfsleven neemt daarvoor zelf de verantwoordelijkheid en werkt aan een certificeringsstelsel om de kwaliteit te borgen.
De lijst met nieuw toegestane producten komt naast de al bestaande zogenoemde positieve lijst van 40 producten die eerder zijn goedgekeurd.

1 opmerking:

  1. Meer keuze in co-producten is goed nieuws voor het rendement van co-mestvergisters. Maar hoe zit het met pure mestvergisting? http://bit.ly/Ap9b1n

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.