Ads Top

Stedin realiseert beter geïsoleerde openbare verlichting in Rotterdam

Netbeheerder Stedin is begonnen met een project om openbare verlichting beter te isoleren. Uit een proef in het centrum van Rotterdam blijkt dat een door Stedin ontwikkelde innovatie daarvoor de oplossing is. De elektrische aansluitingen in lantaarnpalen worden uitgerust met een dubbele isolatie en zijn daardoor minder gevoelig voor beschadiging.
Stedin vindt de robuustheid van haar openbare verlichting van groot belang. ,,Door allerlei oorzaken kunnen elektrische onderdelen in een lichtmast beschadigd raken. Bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, maar ook door een aanrijding van een zwaar motorvoertuig of doordat kinderen met de masten spelen. Ook vandalisme speelt hierbij een rol’’, zegt Marko Kruithof, manager netcoördinatie van Stedin.
In het onderzoek van de netbeheerder kwam de dubbelgeïsoleerde aansluiting voor openbare verlichting als beste oplossing naar voren. Niet alleen de aansluitkast in de lantaarnpaal zelf wordt op die manier uitgerust. Ook de aansluitkabel van de lichtmast in de grond krijgt een flexibele buis als omhulsel en heeft zo dubbele isolatie. Deze methode is nog nergens in Nederland toegepast en is door Stedin ontwikkeld in samenwerking met City Tec, Joulz en Eleq.
Na de ontwikkeling heeft Stedin een kleinschalige pilot gehouden om inzicht en gevoel te krijgen of de bedachte methode werkbaar is. De pilot bleek een groot succes en het project zal nu uitgebreider in het centrum van Rotterdam worden uitgevoerd. Ook dit project wordt door de netbeheerder geëvalueerd en mogelijk voortgezet in andere delen van het Stedin gebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.