Ads Top

Innovatieve composiet buis kan staal vervangen

Innovatieve, zeer sterke composiet mantelbuizen uit Nederland zijn succesvol geïnstalleerd in een olieput in Oman op een diepte van ruim 5000 meter. ,,Het is een werelddiepterecord voor dit materiaal, dat conventionele stalen buizen kan vervangen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de winning van olie, gas en warm water," aldus Dick Swart, directeur van Acquit Business Development (ABD) en Well Engineering Partners (WEP) uit Hoogeveen.

High Strength Composite Casing HSCC (tm) is opgebouwd uit glasvezel en composiet en wordt geproduceerd door middel van een speciale giettechniek. De buis zelf en de verlijmde verbindingen onderling en met stalen buizen zijn zeer sterk. TNO en de TU Delft hebben het door ABD en WEP ontwikkelde materiaal intensief getest.

In Oman is recent 98 meter buis gebruikt op een diepte van 4917 meter tot 5015 meter in een 5123 meter diepe put. ,,Dit diepterecord is een doorbraak in de olie- en gasindustrie, maar ook voor de winning van zout en aardwarmte. De unieke eigenschappen van ons composiet maken nieuwe en verbeterde toepassingen mogelijk," stelt Swart.

Hij somt de voordelen op van de Nederlandse vinding ten opzichte van stalen buizen: ,,Onze buizen zijn zeer licht en corrosiewerend. Van binnen zijn ze bovendien zeer glad afgewerkt, zodat er geen resten aan de buiswand hechten. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en standaardafmetingen. En ze zijn geschikt voor elektromagnetische boorgatmetingen om bijvoorbeeld de eigenschappen van een gas- of oliereservoir of een zoutmijn te monitoren.'' HSCC(tm) kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verlengen van de levensduur van olieputten. Door corrosie van de stalen buizen is de gemiddelde levensduur van een put 12 jaar. Met de kunststofbuizen kan dat worden opgerekt naar 20 jaar. Voor een van zijn putten heeft PDO/Shell in Oman al 1500 meter composietbuis besteld. Swart: ,,We verwachten veel meer buizen te leveren aan het Midden-Oosten. Een veld telt al zo'n 200 putten." In die regio is ook belangstelling om de buizen te benutten voor horizontale olie- en gasputten.

Daarnaast heeft ABD/WEP hoge verwachtingen van de wereldwijde mogelijkheden voor duurzame aardwarmte. In Parijs worden momenteel veel putten geboord, maar kampt men met het de aantasting van de stalen buizen door het corrosieve warme water. ,,Het boren naar aardwarmte is nu bovendien nog duur. Door toepassing van onze lichte buizen, zijn kleinere boortorens nodig, waardoor aardwarmte economisch meer haalbaar wordt. Ook boorlocaties als stadsparken of parkeerterreinen komen dan in beeld," vertelt Swart. Bij het aardwarmteproject in Delft zullen eind 2015 voor het eerst HSCC(tm)-buizen worden toegepast.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.