Ads Top

Snelste zonnewagen op safari in Beekse Bergen

Het Nuon Solar Team heeft de eerste offroad-training succesvol afgerond. De training vond plaats in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Dit gebeurde ter voorbereiding op de langste zonnerace ter wereld die vanaf 27 september plaatsvindt in Zuid-Afrika, de Sasol Solar Challenge.

Nuna – de snelste zonnewagen ter wereld – reed tussen de zebra’s en giraffen door en ontmoette er diverse jachtluipaarden. Deze jachtluipaarden kunnen in de vrije natuur ongeveer net zo snel rennen als Nuna tijdens een race op zonne-energie rijdt, zo’n 100 km per uur (de topsnelheid van de Nuna ligt op circa 140 km per uur). “De dieren reageerden ontspannen op Nuna en ons team”, vertelt coureur Tim van Leeuwen, de TU Delft-student die de innovatieve zonnewagen vandaag bestuurde. Tim zal tevens in Zuid-Afrika plaatsnemen achter het stuur.

In Safaripark Beekse Bergen werd Nuna gevolgd door een mission control-jeep van het Nuon Solar Team, die de coureur op afstand begeleidde. Tijdens de offroad-training lette het Nuon Solar Team vooral op hoe de coureur en de dieren op elkaar reageren. Coureur Tim van Leeuwen: “Het is natuurlijk spannend. Hoe reageren giraffen op onze futuristische auto? En blijf ik kalm als ik ineens in een kudde zebra’s terecht kom? We zijn wel de kangoeroes gewend tijdens de zonneraces in Australië. Maar met de ‘big 5’ hebben we nog nooit te maken gehad. Mooi dat we konden oefenen in Safaripark Beekse Bergen!”

Daarnaast lette het Nuon Solar Team op zaken als stabiliteit, wendbaarheid en snelheid in een natuurlijke omgeving. Tijdens eerdere trainingen bleek al dat het team in Zuid-Afrika een zwaardere motor moet gebruiken en dat er een grotere accu nodig is met meer capaciteit. Ook het zonnepaneel is verbeterd. Het Nuon Solar Team heeft verder de zonnewagen stijver afgesteld. “Al met al een geslaagde training”, stelt coureur Tim. “We zetten als Nuon Solar Team alles op alles om te winnen in september.”

De zonnewagen Nuna is gebouwd door een team studenten van de TU Delft, het Nuon Solar Team. Het innovatieve voertuig won in 2013 de World Solar Challenge in Australië, een race van vijf dagen waarin bijna 3000 kilometer werd gereden op zonne-energie. De Nuna deed daar zo’n 33 uur over en het Nuon Solar Team is daarmee het snelste zonneraceteam ter wereld. In september doet het team voor het eerst mee aan de Sasol Solar Challenge, een race door Zuid-Afrika. In acht dagen zal er minimaal 2000 kilometer afgelegd worden, van Pretoria naar Kaapstad. Het is een voorbereiding op de World Solar Challenge 2015. Het doel van het Nuon Solar Team is om met de Nuna te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van high-end technologie en duurzame energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.