Ads Top

Energiezuinige aanpassingen bij huurwoningen in Tilburg

Stroomversnelling is een landelijk project waarbij huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig energiezuinige aanpassingen krijgen. In Tilburg doet woningcorporatie Tiwos mee. Bij het project Stroomversnelling is het de bedoeling dat de woning na aanpassingen net zoveel energie oplevert als dat de bewoners verbruiken. In de Le Sage ten Broekstraat 61 staat een proefwoning van Tiwos die door een projectontwikkelaar geïsoleerd is. Wethouder Berend de Vries heeft deze woning op 4 juli officieel 'opgeleverd'.

Bij Stroomversnelling betaalt de huurder zijn energiekosten aan de woningcorporatie en niet aan de energieleverancier. Op die manier kan de corporatie de renovatie betalen. De huurder krijgt een opgeknapte en volledig geïsoleerde woning. Veel van de aanpassingen komen kant en klaar naar de woning. Dat maakt dat de renovatie van de woningen binnen anderhalve week klaar is. Bij de proefwoning worden onder meer gevelelementen met kunststofkozijnen geplaatst met drie lagen isolatieglas. Op het dak komen zonnepanelen. Ook komt in het huis een zogenoemde warmtepompinstallatie. Het gebruik daarvan en dat van de zonnepanelen levert voldoende energie voor de woning. Het is de bedoeling om landelijk ongeveer 110.000 huurwoningen aan te passen.
 
Begin dit jaar spraken de gemeente en de Tilburgse woningcorporaties af om tussen 2010 en 2015 bij de renovatie van vierduizend huurwoningen energiezuinige maatregelen te nemen. Deze afspraken vallen onder de zogeheten Green Deals. De mogelijkheden voor aanpassingen om energie te besparen zijn de laatste jaren verbeterd. Inmiddels is het mogelijk om zo te renoveren dat woningen energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze evenveel energie verbruiken als dat er zelf opgewekt wordt. Dit wordt ook wel 'nul op de meter' genoemd. Voor de Green Deals trekt de gemeente in drie jaar tijd ongeveer 600.000 euro uit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.