Ads Top

Consument vindt energierekening te ingewikkeld

Ruim driekwart van de consumenten vindt de energierekening te ingewikkeld. Dat blijkt uit een onderzoek van energievergelijk.nl onder 627 huishoudens die de volgende stelling voorgeschoteld kregen: ‘mijn energierekening is te ingewikkeld’. Waarop 76 procent van de ondervraagden instemmend reageerde. Achttien procent begrijpt de rekening voor energie voldoende en zes procent kijkt er niet naar om. 

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk waarom de energierekening vaak als te ingewikkeld wordt bevonden. Zo geeft de consument in 81 procent van de gevallen aan dat hij/zij niet precies weet waarvoor betaald moet worden of dat ze simpelweg niet de juiste informatie kunnen vinden op de jaarafrekening (72 procent). Verder zorgt het jargon dat energieleveranciers gebruiken bij de rekeningspecificatie in 63 procent van de gevallen voor onduidelijkheid.

In het gepubliceerde artikel van de energiesite wordt verder de suggestie gewekt dat consumenten niet wisselen van energieleverancier doordat ze niet precies weten wat en waarvoor ze betalen. Het wordt daardoor lastig om hun huidige prijs voor stroom en gas te vergelijken met andere aanbieders. Het is de taak van de leveranciers om de energiekosten beter inzichtelijk te maken. Enerzijds om de consument meer kostenbewust te maken en anderzijds om onjuiste afrekeningen beter te herkennen.

Om de energierekening voor huishoudens duidelijker te maken publiceerde energievergelijk.nl een energiewijzer met daarin een stap-voor-stap uitleg over de opbouw van een energierekening. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.