Ads Top

Vaste leveringskosten stroom stijgen in modelcontract met 850 euro per jaar

De vaste leveringskosten van modelcontracten bij energieleveranciers schoten op 1 juli 2024 de lucht in. Sommige leveranciers verhogen de kosten met tientallen euro's per maand, terwijl één leverancier zelfs een vertienvoudiging van deze kosten heeft doorgevoerd.

Zo stijgen de kosten bij Innova en Gewoon Energie van 95 euro naar meer dan 940 euro per jaar, een stijging van 850 euro. Energieleveranciers wijken mogelijk uit naar de vaste leveringskosten voor stroom, omdat het doorvoeren van terugleverkosten niet mag in modelcontracten. Dat blijkt uit een recent onderzoek van energievergelijker Overstappen.nl.

De hoogte van de vaste leveringskosten verschilt per energieleverancier. Gemiddeld verhogen leveranciers de kosten met 222, euro per jaar. Vattenfall verhoogt de kosten met 48,02 euro. Bij Essent en Eneco zijn de kosten meer dan verviervoudigd, klanten betalen vanaf juli 2024 rond de 400 euro per jaar. Het meest opvallend is de stijging bij Innova en Gewoon Energie, waar de vaste leveringskosten zijn gestegen van ongeveer 95 euro naar meer dan 940 euro per jaar.

Energieleveranciers bieden modelcontracten, variabel energiecontract voor onbepaalde tijd dat iedere leverancier in Nederland verplicht moet aanbieden, ook aan klanten met zonnepanelen aan. Door het succes van zonnepanelen in Nederland, dat koploper is in Europa wat betreft het aantal panelen per hoofd van de bevolking, hebben energieleveranciers te maken met extra kosten voor deze klantgroep.

Tom Schlagwein van Overstappen.nl legt uit: 'Deze kosten werden eerder nog verdeeld over alle klanten, maar leveranciers rekenen de kosten vanaf nu direct door aan klanten met zonnepanelen. In modelcontracten zijn deze kosten niet toegestaan, waardoor leveranciers genoodzaakt zijn de kosten op een andere manier in hun modelcontracten te verwerken. Dat ze dit doen via de vaste leveringskosten van stroom is een aparte keuze. Voor sommige klanten zullen deze kosten vertienvoudigen. Dat is wel heel erg veel.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.