Ads Top

Duitsland publiceert gebiedsplan voor 60 GW aan offshore windenergie

Duitsland heeft de ontwikkelingsplannen bekend gemaakt voor de opwek van offshore windenergie, na 2030. De overheid heeft daarin gebieden geïdentificeerd die geschikt zijn voor offshore windinstallaties met een geschatte capaciteit van 60 GW. Daarmee kan het totale doel van ten minste 70 GW aan offshore windenergie worden bereikt. Het ontwerp omvat ook plannen voor nieuwe vaarroutes en netinfrastructuur op zee en op land.

Het Duitse Maritiem en Hydrografisch Agentschap (BSH) heeft 7 juni het gebiedsplan voor de ontwikkeling van offshore windenergie in de Noordzee en de Oostzee gepubliceerd. Daarmee wordt voor het eerst de ruimtelijke en territoriale achtergrond kenbaar gemaakt voor de verdere uitbreiding van windenergie op zee tot minimaal 70 GW windcapaciteit, de algemene doelstelling voor offshore windenergie in Duitsland.

Het ontwerp bevat specificaties voor de uitbreiding van offshore windenergie tot 60 GW in 2037, in plaats van de oorspronkelijk geplande 40 GW voor 2035.

In het plan zal ongeveer 36 GW van de geplande 60 GW worden gebouwd op zogenaamde versnellingsgebieden, wat betekent dat de bouw- en exploitatievergunningen voor offshore windturbines daar zullen worden versoepeld.

Om de verhoogde uitbreidingsdoelstelling voor offshore windenergie te halen, is het gebruik van ruimtes in het gebied van de SN10-vaarroute, die de Duitse exclusieve economische zone (EEZ) centraal doorkruist, noodzakelijk. Hiertoe zijn de afgelopen jaren intensieve gesprekken gevoerd met de Deense en Nederlandse autoriteiten.

Het Duitse doel was om extra ruimte te krijgen voor de eigen offshore uitbreidingsdoelstellingen en tegelijkertijd de veiligheid en het gemak van de internationale scheepvaart te waarborgen. Duitsland is er naar eigen zeggen met het plan in geslaagd extra gebieden voor windenergie te definiëren tot een volume van ruim 10 GW door de nieuwe structurering van de scheepvaartroutes.

De verantwoordelijke overheidsinstanties hebben tot 8 juli 2024, en het publiek tot 8 augustus 2024, de tijd om schriftelijk commentaar te leveren op het ontwerp-FEP en de milieurapporten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.