Ads Top

A12 wordt mogelijk een ‘zonneweg’

Samen met Rijkswaterstaat, de energieregio’s en gemeenten onderzoekt de provincie Zuid-Holland of er geschikte locaties zijn voor zonnepanelen langs de snelweg A12 in Zuid-Holland. Gronden langs snelwegen van Rijkswaterstaat en worden nu vaak niet gebruikt. Op 25 juni werd daarom een intentieverklaring ondertekend om uit te werken of langs snelwegen zonne-energie opgewekt kan worden.

Het initiatief is onderdeel van het landelijke programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarbij de overheid grond beschikbaar stelt voor energieprojecten. Langs de A12, van Den Haag tot aan de provinciegrens in Woerden, is ongeveer 45 kilometer beschikbaar om mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Ook de A13 bij Delft is geschikt voor dit doel.

Vorig najaar is een eerste onderzoek gestart naar de beschikbare ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Langs de A12 is ruimte gevonden. Met deze intentieverklaring is afgesproken deze verder uit te werken waar de zonnepanelen precies kunnen komen, hoe ze in het landschap passen en of het project financieel haalbaar is.

In de volgende fase – waarschijnlijk medio 2025 – worden ook omwonenden geïnformeerd en worden ze betrokken bij de plannen. Ook wordt bekeken of mensen in de buurt financieel kunnen meeprofiteren of mede-eigenaar kan worden.

Het OER-project A12 Zuid-Holland is een samenwerking tussen de gemeenten Den Haag, Delft (A13), Zoetermeer, Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk, de provincie Zuid-Holland, de RES-regio’s Rotterdam Den Haag en Midden-Holland, ProRail en Rijkswaterstaat-regio West-Nederland-Zuid (WNZ). Verder zijn Rijkswaterstaat (RWS), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) betrokken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.