Ads Top

Slim gebruik van wind en koelte zorgt voor meer transportcapaciteit

Komend jaar gaat Tennet op acht extra locaties het hoogspanningsnet dynamisch gebruiken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Met nieuwe sensoren in de hoogspanningslijnen kunnen de temperatuur en de ‘doorhang’ van de lijnen worden gemeten. Door gebruik te maken van weerdata kan de landelijke netbeheerder bij gunstige weersomstandigheden meer stroom transporteren dan waar de lijnen op zijn ontworpen.

Op de 380 kiloVolt (kV) verbinding tussen Geertruidenberg en Eindhoven zijn deze sensoren aangebracht. Deze slimme oplossing biedt tot 30 procent extra transportcapaciteit op het volle elektriciteitsnet.

Door het transport van elektriciteit worden de geleiders in de hoogspanningslijnen warm. Door deze verwarming zakken de geleiders (‘doorhangen’), waardoor er een beperking zit aan de maximum transportcapaciteit van een hoogspanningsverbinding. Het weer kan echter een gunstig effect hebben op de koeling van de geleiders. Bij lage temperatuur, maar vooral door wind, wordt de lijn meer gekoeld waardoor er minder doorhang plaatsvindt. In zo'n geval kan er dus op een veilige manier meer stroom worden getransporteerd.   

Afgelopen jaren heeft Tennet opvatting opgedaan met deze techniek genaamd Dynamic Line Rating. Eerst is dit toegepast op de zogenaamde stroomsnelwegen van 380 kV. Dit jaar wordt de toepassing op grotere schaal toegepast, ook op de netten van 110 kV. Door het hele land worden op nog acht verbindingen speciale sensoren geplaatst, waarmee ook deze verbindingen in het hoogspanningsnet dynamisch kunnen worden bedreven. Dit voorjaar zijn al sensoren geplaatst op hoogspanningsverbindingen tussen Groningen en Meeden en tussen Diemen – Breukelen – Krimpen aan den IJssel die helpen om grotere hoeveelheden duurzaam opgewekte energie af te voeren.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.