Ads Top

Shell opent megawattlader voor vrachtwagens en schepen in Amsterdam

Shell heeft op de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) haar eerste megawattlader ontwikkeld en in gebruik genomen. Zowel elektrische vrachtwagens als elektrische schepen kunnen van het laadsysteem gebruikmaken. De capaciteit van de megawattlader is ongeveer gelijk aan drie reguliere snelladers van 350kW waar vrachtwagens nu mee opladen.

De megawattlader is aangesloten op het eigen micro-elektriciteitsnet van ETCA. Dit slimme net maakt integratie mogelijk tussen energieaanbod, energieopslag en energievraag. Het ETCA-micronet bestaat onder meer uit 3.600 zonnepanelen op het dak, batterijopslag, 119 EV-laders voor gewone auto's, een waterstofelektrolyser en andere onderzoeksapparatuur.

Het laadsysteem is uitgerust met twee afzonderlijke laadarmen. De ene draaibare arm is bestemd voor elektrische schepen, de andere arm bedient zware elektrische vrachtwagens en bussen. Shell hoopt dat er hiermee een universele standaard komt en er niet meer met verschillende kabels of koppelingen gewerkt hoeft te worden.

Door een tweede adapter op elke laadarm te plaatsen, is de megawattlader bij de ETCA geschikt voor een breed scala aan vaartuigen, voertuigen en batterijtypes voor snel en flexibel opladen. Hoewel de megawattlader een proefopstelling is, is ze klaar voor gebruik en kunnen voertuigen en schepen met een megawattlaadmogelijkheid nu op afspraak langskomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.