Ads Top

Offshore kansen voor Noord-Holland

Met de bouw van de windparken Hollandse Kust Noord, Zuid, West en IJmuiden Ver voor de kust van Noord-Holland komt een enorme stroom aan offshore activiteit naar de provincie.

Dit blijkt uit onderzoek door de havens van IJmuiden, Den Helder en Amsterdam dat is beoordeeld door TNO.

Voor de energietransitie is wind op zee nodig, dit heeft een potentieel van 3 miljard euro aan bestedingen, aldus Peter van de Meerakker, directeur Zeehaven IJmuiden. 'De eerste investeringen in Noord-Holland zijn al zichtbaar. Voornamelijk vanwege de locatie kiezen veel bedrijven voor een onderhoud en installatiebasis in de Noord-Hollandse havens. De Noord-Hollandse havens bieden de kortste vaarafstand tot de windparken zowel voor als na 2030.'

Om bedrijven uit het cluster ‘Wind op zee’ te accommoderen houden de havens ruimte gereserveerd. Zo heeft Amsterdam 35 hectare beschikbaar voor de productie van offshore wind onderdelen.

Ook werken de havens van IJmuiden en Amsterdam samen aan de transformatie van een voormalig baggerdepot van het Rijk nabij IJmuiden. Een consortium bestaande uit Haven Amsterdam, Zeehaven IJmuiden, gemeente Velsen en Provincie Noord-Holland maken van deze 15 hectare een Energiehaven voor de installatie van de windparken op zee. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.