Ads Top

Geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen tonen energiepotentieel

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen. 

Een jaar lang zullen ze de energieopbrengst en stabiliteit van de panelen monitoren. De mogelijkheden zijn eindeloos in het verstedelijkte Vlaanderen en biedt heel wat kansen aan de energie- en bouwsector, zegt Limburgs Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.

Binnen het Interreg-project Rolling Solar (Euregio Maas-Rijn) onderzoeken wetenschappers of en hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in weginfrastructuur zoals fietspaden, autowegen en geluidsbarrières. Op het Thor Park in Genk werken de Belgische partners binnen dit project aan een proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen. Nederlandse partners werken in Nederland gelijktijdig aan vergelijkbare proefinstallaties om zo gezamenlijk tot een snelle grootschalige toepassing van de technologie te komen.

In Genk is nu de bouw gestart van een betonnen keerwand die in totaal 13 meter lang en vijf meter hoog zal worden. Op deze ondoorzichtige wand worden traditionele zonnepanelen en flinterdunne, flexibele dunnefilmzonnepanelen aangebracht door ze te verlijmen of op frames te bevestigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.