Ads Top

Lessen uit veertien projecten met aquathermie

Aquathermie is er nog niet op grote schaal, maar heeft toekomst als duurzame manier om woningen te verwarmen is de conclusie uit een onderzoek van STOWA.

De voornaamste bevindingen uit de studie: aquathermie blijkt technisch betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Een project is wel altijd maatwerk, door kenmerken zoals de specifieke locatie en de warmtevraag. Het vergt samenwerking met veel (lokale) partijen. In projecten is er telkens de afweging: investeer je in materiaal dat langer meegaat of ga je uit van extra tussentijds onderhoud?
Installaties kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor vervuild water en dit is te ondervangen met betere, maar duurdere materialen. Zoals titanium in plaats van roestvrijstaal. Het is verder raadzaam om bij het ontwerp rekening te houden met de mogelijkheid van verdere uitbreiding van het aantal aansluitingen, zodat je de bron voor aquathermie optimaal kunt inzetten.

De veertien praktijkvoorbeelden uit het onderzoek maken helder waar je op moet letten bij aquathermie, wat betreft techniek en organisatie van projecten. Ervaringen met bestaande projecten kunnen helpen succesvolle toepassing te bespoedigen.

De resultaten van de studie vormen de bouwstenen van verder onderzoek in WarmingUP, waar 34 partijen samenwerken aan toepasbare kennis voor duurzame, collectieve warmtesystemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.