Ads Top

'Honderden euro’s besparen op energierekening met hybride warmtepomp'

Consumenten kunnen 200 tot ruim 600 euro per jaar besparen op hun energierekening met een hybride warmtepomp. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes andere organisaties, waaronder Enpuls  en Gasunie.

De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de elektrische pomp voor verwarming van de woning. Alleen als het echt koud wordt springt de cv-ketel bij.

Uit de test blijkt dat met alle onderzochte hybride warmtepompen flinke besparingen op de energierekening mogelijk zijn. Vooral vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, hebben er baat bij. Bij een standaardinstelling ‘verdient’ het systeem zichzelf terug in 7 tot 10 jaar. Eigenaren van rijtjeswoningen moeten meer geduld hebben. De verwachte terugverdientijd voor hen is 10 à 15 jaar. 

De Consumentenbond vindt de aanschafsprijs van hybride warmtepompen te hoog. De adviesprijzen variëren van 4.450 tot 7.575 euro inclusief installatie. Daar gaat dan nog een overheidssubsidie van 1600 tot 1800 euro vanaf.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘We begrijpen dat fabrikanten ontwikkelingskosten hebben, maar als je wilt dat meer mensen een hybride warmtesysteem nemen, dan moet die prijs echt zakken. Daarnaast is de fabrieksgarantie vaak maar 2 jaar. Dat staat niet in verhouding tot de aankoopprijs. Bij zonnepanelen is de gemiddelde fabrieksgarantie 10 jaar. Wij pleiten ervoor dat fabrikanten diezelfde garantietermijn voor hybride warmtepompen hanteren.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.