Ads Top

'Hier meegestookte biomassa uit Baltische staten voldoet aan strengste duurzaamheidseisen ter wereld'

Kolencentrales in Nederland zetten ook biomassa uit Estland en Letland in. Daarover hebben enkele milieuorganisaties recent hun zorgen geuit.

De betrokken energiebedrijven wijzen erop dat de Nederlandse overheid alleen subsidie verstrekt aan het meestoken van biomassa als zij de duurzame herkomst hiervan kunnen aantonen. Uit onafhankelijk toezicht blijkt dat de gebruikte biomassa voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Er wordt dus geen biomassa afkomstig uit oerbossen ingezet. Bovendien is van belang dat energiebedrijven alleen rest- en afvalstromen gebruiken.

De oogst van hout uit bossen in Estland is de laatste jaren gegroeid na beperkte oogsten tussen 2000 en 2010 door onder andere slechte economische omstandigheden. De toegenomen vraag vanuit de houtverwerkende industrie is de drijvende kracht hierachter. Al het goede hout uit bossen gaat vanwege de hoge economische waarde naar deze industrie en wordt niet gebruikt als biomassa. Door de stijgende vraag naar houtproducten groeit ook de hoeveelheid reststromen. Hier gaat het om hout dat ongeschikt is om te verwerken in de houtindustrie en reststromen als zaagsel. Energiebedrijven gebruiken juist deze rest- en afvalstromen om als biomassa mee te stoken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.