Ads Top

Kamer wil meer transparantie op stroommarkt

Energieleveranciers moeten transparanter zijn over de herkomst van hun ingekochte stroom. Dat vindt de Tweede Kamer, die een motie van D66 en CU heeft aangenomen. De motie volgde op de Stroomranking van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

Bij veel leveranciers is er een groot verschil tussen de stroom die zij leveren aan klanten en de stroom die ze inkopen op de stroommarkt. De ingekochte elektriciteit is voornamelijk grijs en 'vergroenen' stroomleveranciers met los bijgekochte certificaten, zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO's). Deze vorm van inkoop draagt nauwelijks bij aan toename van duurzame energieopwekking in Nederland. Maar leveranciers lijken zo wél heel duurzaam, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ staat.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE, dienen Tweede Kamerleden Matthijs Sienot (D66) en Carla Dik-Faber (CU) een motie in, waarin ze oproepen tot meer transparantie. De regering moet nu onderzoeken hoe het GvO-systeem te verbeteren is. Zo kunnen consumenten als ze groene stroom kopen ook echt bijdragen aan een duurzamer stroomaanbod.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.