Ads Top

'Meer stroomverbruik door vroege kerstsfeer'

Essent verwacht dat we tijdens deze kerstperiode meer stroom verbruiken dan andere jaren. Doordat we vanwege corona eerder de kerstsfeer in huis halen, zal de verlichting naar verwachting langer branden waardoor de kosten kunnen oplopen tot wel 60 euro. Het gebruik van een timer en LED lampjes houdt het verbruik en dus de kosten in de hand.

In een normale kerstperiode brandt de verlichting zo’n vier weken. Doordat we dit jaar de boom eerder in huis halen, is dit in sommige huishoudens wel zes weken.

Om het energieverbruik van de kerstverlichting binnen de perken te houden, heeft Essent de volgende tips:

Laat kerstverlichting niet de hele dag branden. Gebruik een timer om de verlichting in en uit te schakelen. Zo voorkom je dat de lampjes al bij daglicht aangaan of dat ze de hele nacht onnodig branden. Dit scheelt tot wel tweederde in het verbruik.
Kies voor kerstverlichting met led-lampjes. Deze zijn ongeveer acht keer zuiniger dan ouderwetse gloeilampjes. LED-verlichting is iets duurder in aanschaf, maar gaat langer mee.
Haal transformatoren uit het stopcontact, daarmee voorkom je sluipverbruik. Kerstverlichting werkt vaak op lage spanning en heeft daarom een transformator. Zo´n transformator verbruikt stroom. Ook als het licht uitstaat.
Kies buiten voor kerstverlichting op zonnestroom. De accu laadt overdag op en de ingebouwde sensor zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds automatisch aangaat
Gebruik geen lichtslangen. Dit zijn namelijk enorme stroomslurpers. Gebruik liever snoerverlichting, die is veel zuiniger.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.