Ads Top

Gevangenisstraf van 21 maanden geëist voor fraude met elektrameters

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank Oost-Brabant een straf van 21 maanden waarvan 7 voorwaardelijk geëist tegen een 76-jarige man uit ’s-Hertogenbosch. Het onderzoek naar de fraude met gas- en elektrameters is gestart nadat er bij de politie informatie binnenkwam dat de 76-jarige man tegen betaling bij mensen thuis de meters terug draaide. Op 25 februari 2016 werd de verdachte op heterdaad betrapt en aangehouden nadat hij de meters had teruggedraaid bij een horecagelegenheid in Helmond.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte vermoedelijk bij twaalf panden in onder meer ’s-Hertogenbosch, Helmond en Rosmalen gefraudeerd heeft met de energiemeters. Door het telwerk van de analoge meters handmatig terug te draaien werden er verkeerde meterstanden doorgegeven aan de energieleveranciers. Om de meter terug te draaien werd de verzegeling verbroken door met een zelfgemaakte priem ruimte te maken nabij de draad in de zegel. Op deze manier trok verdachte dan de draad uit de loden zegel.

Na het terugdraaien van de meter plaatste hij de draad weer terug in het zegel, als het nodig was met lijm. Om de zegels dicht te knijpen, gebruikte hij een waterpomptang waar de ribbels van af waren gesleten, om zo min mogelijk sporen achter te laten.

De 76-jarige verdiende zwart geld met het aanbrengen van valse zegels op elektriciteits- en gasmeters. De verdachte heeft zich volgens het Openbaar Ministerie op een professionele en berekende manier schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit. Ondermijning brengt schade toe aan de maatschappij, de gewone burger moet extra geld gaan betalen omdat verdachten de energiemaatschappij oplicht.

De twaalf opdrachtgevers van de verdachte zijn eerder dit jaar op een taakstrafzitting van het Openbaar Ministerie verschenen. Negen van de twaalf verdachten hebben hun straf geaccepteerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.