Ads Top

Bestaande flats kunnen energieneutraal gemaakt worden

Hoe kun je bestaande huizen op zo’n manier renoveren dat ze energieneutraal worden? Met die vraag houden verschillende partijen binnen de bouwwereld zich bezig. Maar hoe je bestaande Nederlandse hoogbouwflats volgens dit principe kunt renoveren, is nog niet eerder onderzocht. Terwijl juist in de verduurzaming van hoogbouwflats veel winst te behalen valt.

Barkmeijer heeft van bestaande flats uit de periode 1945-1975 in kaart gebracht hoe ze gebouwd zijn. “Er blijken elf dominante bouwsystemen voor hoogbouw te bestaan. Deze bouwstenen hebben een marktaandeel van 88% in de hoogbouwsysteembouw, dat zijn ongeveer 211.000 woningen. Meer dan helft hiervan staat in Noord- en Zuid-Holland. Hier zijn de opschaalmogelijkheden dus het grootst.” Bij alle systemen is binnen- en buitenisolatie nodig en moeten de voor- en achtergevel vervangen worden. Barkemeijer heeft zijn kennis toegankelijk gemaakt met een tool, waarmee op basis van negen vragen de renovatiemogelijkheden bepaald worden. “We zijn de tool aan het testen bij corporaties en gebouweigenaren, zo kunnen we zien of alles er inzit. Daarna komen we met een betere versie.” Barkmeijer gaat de tool doorontwikkelen bij EnergyGo. Ook houdt hij zich bezig met een gevelelement dat energie kan opwekken.

Barkmeijer deed zijn onderzoek voor Stroomversnelling, een netwerk dat maatschappelijke innovatie uitvoert die nodig is voor de energietransitie van gebouwen.

Utrecht heeft hoge ambities op het gebied van energiebesparing in de bestaande bouw. Om hieraan bij te dragen werkt Hogeschool Utrecht samen met Economic Board Utrecht; Utrecht Sustainability Institute; provincie Utrecht; gemeente Utrecht; partners vanuit het bedrijfsleven, waaronder bouwbedrijf BJW en Solease samen in het project Nul op de meter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.