Ads Top

Dazzle Painting geeft elektriciteitsverdeelstation Lloydkwartier uniek jasje

Het elektriciteitsverdeelstation van netbeheerders Stedin en TenneT aan de kop van de Rotterdamse Lloydstraat krijgt een metamorfose. Het gebouw is in vergelijking tot andere panden in deze eigenzinnige en creatieve wijk een vreemde eend in de bijt. Beeldend kunstenaar en wijkbewoner Jos Looise bedacht daarom een nieuw ontwerp voor de buitenkant van het gebouw. Dat baseerde hij op ‘Dazzle Painting’, een techniek die vroeger werd gebruikt om oorlogsschepen te camoufleren. De gemeente Rotterdam, Vereniging Bedrijven en Bewoners Lloydkwartier (VBBL), Stedin en TenneT omarmden het plan.

"De wijk is door de jaren heen enorm veranderd’’, vertelt Jos Looise. ,,Er zijn mooie nieuwe gebouwen bijgekomen en oude panden zijn gerenoveerd. Alleen het verdeelstation bleef hetzelfde. Het pand oogt vrij rommelig. Omdat bij de bouw destijds niet op het uiterlijk werd gelet, leek het mij spannend er nu wel iets mee te doen. Door het ontwerp te baseren op Dazzle Painting en grijze en witte banen aan te brengen, ontstaat een mooi speels karakter. Straks past het gebouw weer perfect in de omgeving van het Lloydkwartier.’’

Het elektriciteitsverdeelstation in het Lloydkwartier heeft een cruciale rol in de stroomvoorziening van Rotterdam. Het pand is gebouwd in de jaren 80, toen de wijk nog voornamelijk als haven fungeerde en de Schiecentrale er was gevestigd. In het verdeelstation staan grote transformatoren van netbeheerders TenneT en Stedin. De transformatoren zetten stroom met hoogspanning van 150.000 Volt om naar middenspanning van 23.000 Volt. Daarna gaat de stroom via elektriciteitskabels verder de stad in.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.